top of page

2 Yıl Altında Ceza Alanlar Cezaevine Girecek mi?



Yılmaz Tunç



Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "2 yılın altında ceza alanlar da cezaevine girecek. İyi hal ve denetimli serbestliği yeniden değerlendiriyoruz" dedi


Bakan Tunç'un bu sözleri akıllara 2 yıl veya altında ceza alıp da HAGB olarak bilinen Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması (5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.231) uygulamasının kaldırılıp kaldırılmayacağını akıllara getirdi.


HAGB Nedir?


5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.231 uyarınca, sanık hakkında HAGB kararı verilebilmesi için şu koşulların varlığı aranmaktadır:


  • Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan cezanın iki yıl veya daha az hapis veya adli para cezası olması,

  • Sanığın daha önceden kasıtlı bir suçtan mahkumiyet hükmünün bulunmaması,

  • Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle zararın tamamen giderilmesi[2],

  • Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları gözönünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması.


Anılan hükümden de anlaşılacağı üzere ilk suçunu işleyen bir kişi 2 yıl veya daha az bir zeca aldığı takdirde cezanın kesinleşmesinden itibaren 5 yıl boyunca herhangi bir suç işlemez ise 5 yılın sonunda artık herhangi bir infaza gerek kalmadan adli sicilde dahi gözükmeyecek şekilde cezasızlık avantajı sağlıyordu.


Kişi 5 yıl içinde yeniden suç işlerse ne olur?


Örneklerle anlatmak gerekirse A kişisi 2022 yılında 1 yıl kesinleşmiş hapis cezası aldı fakat ilk suçu olduğu için hükmün açıklanması geriye bırakıldı. A kişisi daha sonra 2024 yılında tekrar suç işleyerek 1 yıl daha ceza aldı. Bu durumda 2022 tarihinde verilen ve açıklanması geriye bırakılan hüküm açıklanıyor ve A kişisi 1+1 toplam 2 yıl olacak şekilde mahkum ediliyor.


Ancak bu durumda da çeşitli tartışmaların odağı olan İnfaz Kanunu (5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun) devreye giriyor ve kişinin yatarı 1/2 oranında indirilerek 1 seneye düşüyor. Geriye kalan 1 seneyi yatıyor mu diye soracak olursanız; Hayır bu 1 sene de denetimli serbestlik süresi olarak uygulamada geçiyor ve 2 sene ceza alan kişi yalnızca cezaevine gidip imza attıktan sonra aynı gün serbest kalabiliyor. İşte cezasızlık algısı burada ortaya çıkıyor.


Henüz Bakan'ın açıklaması Meclis Komisyonlarında yer edinmemiş olsa da pek yakında bu konuyla alakalı olarak çalışma başlatılacağının ve cezasızlık algısının ortadan kaldırılacağını düşünüyoruz. Gelişmeler için internet sitemizi takip edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
9. Yargı Paketi'nin İçeriği

9. Yargı Paketi'nin İçeriği; **Denetimli serbestlik ve çift mükerrirlerin durumunu öğrenmek için sitemizden bize ulaşabilirsiniz**...

 
 
 
bottom of page